Schoorsteenvegen

De openhaard of houtkachel is in de wintermaanden altijd nodg. Onderhoud en vooral schoorsteenvegen hoort daar dan ook bij. Wij zijn schoorsteenvegers met jaren lange ervaring.

Wij van Pieter Lorjé & zn kunnen uw schoorsteenkanalen op twee manieren vegen. Via het dak of van binnenuit. Vanaf het dak is de oudste methode en tevens de beste. Zo krijg je het kanaal het beste schoon en kan het kanaal tevens worden gecontroleerd op aanwezigheid van vogelnesten of andere verhinderingen. De andere methode, van binnenuit, is moeilijker in te schatten.

Na een veegbeurt krijgt u van ons een bewijs voor uw brandverzekering die één jaar geldig is. Wij adviseren u dan ook ieder jaar uw schoorsteenkanalen te laten vegen. U kunt er tevens op rekenen dat wij veel aandacht besteden aan het schoonhouden en opruimen van het bijkomende vuil.

Ter informatie

Koolmonoxide (CO) is dodelijk gas dat u niet kunt ruiken of proeven. Toch zijn er een aantal zaken die mogelijk op de aanwezigheid van CO kunnen duiden; het beslaan van ramen waar wordt gestookt of het vettig worden van dubbel glas. Ook wanneer u last krijgt van branderige ogen, hoofdpijn of flauw dreigt te vallen, kan er sprake van koolmonoxide. Buiten het feit dat CV-ketels, gaskachels, (bad)geisers en schoorstenen in goede staat moeten zijn, dient u altijd voor voldoende ventilatie in de woning te zorgen. Bij slecht onderhouden schoorsteenkanalen kan de brandweer indien er koolmonoxide wordt gemeten een stookverbod worden opgelegd.

Kanalen die onvoldoende functioneren verhogen de kans op vergiftiging(koolmonoxide) en schoorsteenbrand( waarbij dus aangekoekte roet en teerresten ontbranden).

Ook kunnen slecht onderhouden rookkanalen klachten geven aan de luchtwegen als gevolg van schimmels of bacterien in de pijp.

Goed regelmatig onderhoud is dus een noodzaak!